Selasa, 30 Januari 2018

5 SOALAN LAZIM TENTANG DIPLOMA BIOMEDIKAL



1) Encik, SPM saya cuma ada 3 kredit sahaja. Tapi saya minat sangat nak sambung diploma biomedikal. Boleh apply?
>>Syarat kemasukan bagi diploma biomedikal adalah minima 3 kredit dan lulus 1 subjek sains.


2) Biomedikal ni, belajar tentang apa ya encik?

>> Awak akan belajar tentang bio = life dan medical = perubatan. Belajar tentang hidupan, sel, anatomi badan, fungsi, penyakit, vaksin, virus dan macam - macam lagi. Bayangkan kerja saintis / ahli sains, itulah yang awak akan belajar.


3) Apa contoh subjeknya encik? Mudah nak faham tak?
>> Kalau minat dan ada usaha, pasti mudah buat kita. Antara contoh subjeknya termasuklah cell biology, human genetic, cytogenetic, microbiology, haematology, physiology, anatomy, immunology dan macam - macam lagi. Tak cuba tak tahu, dah belajar nanti jatuh cinta pula dengan biomedikal. Hihi.


4) Boleh kerja apa selepas tamat belajar nanti encik? Kat hospital je ke?
>>Kerja di hospital itu cuma satu cabang. Banyak tempat di Malaysia perlukan ahli biomedikal ni. Boleh juga kerja di makmal. Banyak makmal di Malaysia ni. Lab darah, lab transfusi, lab mikrobiologi, dll. Boleh kerja sebagai pembantu makmal, pensyarah, saintis, guru. Peluang kerja sangat luas. Ada juga kolej yang beri jaminan kerja pada semua pelajar yang berjaya tamatkan pengajian.


5) Contoh tugasan masa kerja bagaimana ya encik? Kena buat apa?
>> Sekiranya doktor ambil sampel penyakit, kita yang kena analisis dan keluarkan data. Itulah pentingnya biomedikal. Contohnya sel kanser. Kita perlu analisis dan keluarkan data yang diperlukan. Boleh juga bekerja dengan team biomedik untuk penemuan ubat yang baru. Contohnya, seorang pensyarah di sebuah IPT berjaya menggunakan halia hutan untuk merawat kanser payudara. Ada juga seorang senior master yang dapat buat vaksin HIV daripada penicillin, tapi x dikomersialkan secara meluas.

Anda berminat untuk menyambung pengajian diploma biomedikal?
Boleh terus daftarkan diri di link di bawah:

Sharekan post ini jika anda rasa bermanfaat, terima kasih.

PROGRAM "DIPLOMA TANPA SPM"



Tiada SPM atau GAGAL SPM Tapi Masih Layak Sambung Pengajian Sampai Diploma!
Betul, awak LAYAK melanjutkan Pengajian dalam Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) dalam bidang Teknologi Maklumat.

Apa Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) ?
Sijil Kemahiran Malaysia atau singkatnya SKM adalah program anjuran Kerajaan Malaysia yang dikelolakan oleh Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran Malaysia (Skills Malaysia) bertujuan membantu muda-mudi yang Tiada SPM atau GAGAL SPM untuk menyambung pengajian dalam bidang kemahiran terpilih dengan matlamat selepas tamat pengajian para pelajar Diploma SKM terus diserap kebidang pekerjaan yang terpilih. 

Pengajian dilaksanakan di kolej terpilih seperti College Vision yang berada di Kelana Jaya, Selangor, dengan memberikan keistimewaan seperti berikut: 

Keistimewaan Diploma SKM Teknologi Maklumat
● SIJIL KEMAHIRAN MALAYSIA TEKNOLOGI MAKLUMKAN (SKM)
● Sijil Kemahiran Malaysia (tahap 3 & 4- Diploma SKM)
● Belajar di Vision College, Kelana Jaya Selangor
● TAK ADA SPM pun layak mohonn
● Diberikan ELAUN RM400 setiap bulan sepanjang pengajian
● Tempoh Pengajian 2th 3bln
● Yuran Pengajian guna Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK) dibawah program » Skills Malaysia sepenuhnya
● Kerja diuruskan selepas tamat pengajian
● Tiket Penerbangan PERCUMA (pel Borneo sahaja)
● Cuma tinggal 50 tempat sahaja yg tinggal
● Warganegara MALAYSIA 18 th ke atas sahaja
● Tiket Penerbangan PERCUMA (pel Borneo sahaja)
● Yuran Daftar RM500 sahaja
● Diposit Asrama RM400 (akan dikembalikan selepas tamat pengajian)
● TEMPAT TERHAD ( CUMA ada 50 tempat sahaja SEKARANG) 

Apa yang awak akan pelajari dalam SKM Tahap 3 & Tahap 4?

SKM Level 3 (7 modules)
1. Computer System Set-up
2. Computer System Maintenance
3. Computer System Repair
4. Server Installation
5. Server Maintenance
6. Computer Network Connectivity set-up
7. Mobile Device Configuration

SKM Level 4 (6 Modules)
1. Server Configuration
2. Network Cabling Management
3. Computer Network Installation Management
4. Computer System security control
5. Computer System Maintenance management
6. Computer System & network procurement



Berminat boleh daftar SEKARANG di likn berikut;



Downlod APP JOMMASUKIPT dilink
bit.ly/AppsJomMasukIPT

HUBUNGI SAYA SEKARANG!
Call/PM/WhatsApp : AZIZAH
wasap.my/60196685229
wasap.my/60192415229