Isnin, 23 April 2018

PAKAR MATA (OPTICIANRY)

SIRI KENALI BIDANG PENGAJIAN : DIPLOMA OPTICIANRI (PAKAR MATA)




OPTICIANRI (PAKAR MATA)
Pasti masih ramai yang tidak tahu apa itu optometri sebenarnya. Adakah ia merupakan sebuah kerjaya?

BIDANG KERJAYA OPTICIANRI (PAKAR MATA)
Optometri ialah salah satu bidang profesional di sektor kesihatan yang masih kurang dan segi jumlah sumber manusia. Kajian tahun 2012 menunjukkan hanya terdapat 717 optometris di negara ini. Jumlah ini amat kecil jika dibandingkan dengan jumlah penduduk negara yang berjumlah lebih 20 juta orang.

TUGAS OPTICIANRI (PAKAR MATA)
Optometris ialah individu yang terlatih dan mempunyai kelayakan akademik dalam bidang optometri yang memberi perkhidmatan pemeriksaan mata dan pengujian penglihatan, memberi khidmat nasihat mengenai masalah penglihatan, penyakit mata dan merawat gangguan fungsi sistem mata. 

Secara amnya, optometris ialah pengamal kesihatan primer ke atas mata dan sistem visual, yang memberikan khidmat jagaan mata merangkumi pembiasan, diagnosis/pengurusan penyakit mata dan rehabilitasi keadaan sistem visual.


PELUANG KERJAYA OPTICIANRI (PAKAR MATA)

Lulusan bidang itu tidak menghadapi masalah kerana permintaan yang semakin meningkat. Profesion ini menawarkan pekerjaan yang luas dengan pendapatan lumayan. Hal ini berasaskan kepada permintaan yang tinggi memandangkan ramai penduduk yang mencapai 40 tahun memerlukan kanta pembetulan untuk membaca dan melakukan tugas harian.

Dalam sektor awam, pegawai optometri yang dilantik akan menerima gaji dan elaun permulaan hampir RM 2,900 sebulan. Banyak optometris berpengalaman bertukar kerjaya menjadi usahawan dengan membuka perniagaan persendirian di seluruh negara.


APA ISTIMEWANYA DIPLOMA OPTICIANRI DI VISION COLLEGE 
Di Vision College graduan Diploma Opticianri akan mengikuti program yang unik dengan mengabungkan silibus penjagaan kesihatan mata dengan pengurusan perniagaan. Ini memberikan peluang pekerjaan yang amat luas kepada graduan supaya mereka laku dalam pasaran kerja di sektor kerajaan atau sektor swasta malahan mereka didedahkan dengan pengurusan perniagaan sebagai persediaan mereka yang ingin menjadi penguasa dalam bidang penjagaan dan kesihatan mata 

SYARAT KEMASUKAN DIPLOMA OPTICIANRI (PAKAR MATA)
SPM 3 Kredit (termasuk 2 kredit dalam subjek BIOLOGI / FIZIK / KIMIA / MATEMATIK) dan WAJIB LULUS Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris & Sejarah


"Jadikan IMPIAN Anda Satu Kenyataan"

#JomMasukIPT
#ProjekBantuPelajarKeIPT


Rabu, 18 April 2018

Vision College FUNful



Aktiviti yang mampu mengurankan stres pelajar!

Korang nak sertai mereka ? 
JomMasukIPT sedia membantu ANDA!

"Jadikan IMPIAN Anda Satu Kenyataan" 

Maklumat lanjut hubungi Pegawai Akademik kami sekarang 

wasap.my/60102091479 
wasap.my/60196685229 
wasap.my/60123245229 
wasap.my/60126385229 
wasap.my/60187780812

jommasukipt.com
www.edu4u.com.my

#JomMasukIPT
#PeojekBantuPelajarKeIPT
#jadikanimpianandasatukenyataan

Aktiviti Pelajar VISION College



Banyak aktiviti menarik di IPT ini. 

Yang pasti kuliah dalam kelas menjadi rutih harian kami di VISION COLLEGE ni. 

Selain itu, graduan diwajibkan menyertai pelbagai aktivit seperti; Aktiviti Berpersatuan, Permainan dalam dan luar gelanggang, Sukan, Lawatan Sambil Belajar ke tempat di mana "Latihan Industri" akan diadakan dan banyak lagi aktiviti yang sangat menarik.

Korang apa tunggu lagi, JomMasukIPT dan sertai kami di sini. Kami menunggu kedatangan ANDA. 

Hubungi Pegawai Akademik kami untuk maklumat lanjut

wasap.my/60102091479 
wasap.my/60196685229 
wasap.my/60123245229 
wasap.my/60126385229 
wasap.my/60187780812

"Jadikan IMPIAN Anda Satu Kenyataan"

jommasukipt.com
www.edu4u.com.my

#JomMasukIPT
#PeojekBantuPelajarKeIPT
#jadikanimpianandasatukenyataan

Selasa, 17 April 2018

Apa Kata Mereka?



Jadikan IMPIAN Anda Satu Kenyataan

Kepakaran kami membantu pelajar SPM, STPM, STAM & Diploma  melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi (Diploma, Ijazah & Master) serta menguruskan bantuan kewangan pelajar yang diterima masuk ke IPT.

Maklumat Lanjut Hubungi Kami
Tel Pejabat : 06 6018744  (Waktu Pejabat 10.00 Pagi - 5.00 Petang)
Call / WhatsApp : wasap.my/60126385229 / wasap.my/60196685229  

Maklumat Lanjut Layari:

Website: http://www.edu4u.com.my/ Website: http://www.jommasukipt.com/
Blog: http://jommasukipt.blogspot.com/
Twitter : https://twitter.com/jommasukipt_zah
Instagram: https://www.instagram.com/jommasukipt/

Diploma Medical Imaging



Berminat bekerja sebagai Ahli Ultrasonografi ?

Syarat Kelayakan:
Dengan SPM 5 KREDIT (Kredit subjek Matematik & Satu subjek Sains(Bio/Kimia/Fizik) + 3 subjek lain. BM & Sejarah WAJIB LULUS 

Kelebihan kami berikan untuk pelajar kami:
▪ Diiktiraf oleh MQA, JPA & KPT
▪ Pendaftaran RM500 sahaja.
▪ Kerja sambilan pihak IPT cari kan jika perlu.
▪ Jaminan kerjaya dari pihak IPT selepas pelajar tamat pengajian.
▪ Biasiswa dari pihak IPT untuk setiap pelajar yang mendaftar.
☆ Hostel PERCUMA sepanjang pengajian.
☆ Elaun sara diri RM1000 sepanjang pengajian.
☆ Baucher makan PERCUMA.
☆ Tiket penerbangan PERCUMA untuk pelajar dari Borneo

Berminat? Boleh terus dapatkan maklumat lanjut dari Pegawai Akademik kami di talian di bawah:

wasap.my/60102091479
wasap.my/60196685229 
wasap.my/60126385229
wasap.my/60123245229

"Jadikan IMPIAN Anda Satu Kenyataan"

#JomMasukIPT
#ProjekBantuPelajarKeIPT

jommasukipt.com
www.edu4u.com.my

Diploma Opticianry



Dengan 3 kredit pun boleh bina kerjaya sebagai Pegawai Opticianry

Jangan biarkan 3 kepujian dalam SPM anda menghalang impian anda untuk menyarung lab coat serta memulakan kerjaya impian anda.

Tidak percaya? Boleh terus dapatkan maklumat lanjut dari Pegawai Akademik kami di talian di bawah:

wasap.my/60102091479
wasap.my/60196685229 
wasap.my/60126385229
wasap.my/60123245229

"Jadikan IMPIAN Anda Satu Kenyataan"

#JomMasukIPT
#ProjekBantuPelajarKeIPT

jommasukipt.com
www.edu4u.com.my

Diploma Health Science



Dengan 3 kredit pun boleh bina kerjaya sebagai Pegawai Sains Kesihatan.

Jangan biarkan 3 kepujian dalam SPM anda menghalang impian anda untuk menyarung lab coat serta memulakan kerjaya impian anda.

Tidak percaya? Boleh terus dapatkan maklumat lanjut dari Pegawai Akademik kami di talian di bawah:

wasap.my/60102091479
wasap.my/60196685229 
wasap.my/60126385229
wasap.my/60123245229

"Jadikan IMPIAN Anda Satu Kenyataan"

#JomMasukIPT
#ProjekBantuPelajarKeIPT

jommasukipt.com
www.edu4u.com.my

Diploma Penguatkuasaan Undang-Undang



SERAPAN KERJAYA TERUS KE MANA MANA UNIT PENGUATKUASA PILIHAN ANDA!

Kami di JomMasukIPT ingin mencari pelajar yang betul-betul kental dan sanggup bekerja sebagai ahli penguatkuasa.

Antara kriteria yang kami perlukan:

1. Bersedia untuk melaporkan diri secepat mungkin
2. Sanggup mendapat jaminan kerja dari pihak IPT ke mana mana badan penguatkuasaan awam (polis, kastam, tentera, etc.) selepas tamat belajar.
3. Sanggup belajar dengan tenaga pengajar yang berkelayakan & berpengalaman.
4. Sanggup menerima kondominium percuma & duit poket setiap bulan sepanjang pengajian.
5. Sanggup menerima tiket penerbangan percuma (untuk pelajar Borneo sahaja)
6. Sanggup mengikuti silibus yang akan mendedahkan tentang realiti kehidupan seorang penguatkuasa awam.
7. Belajar di kampus yang kondusif dan lengkap kemudahannya.
8. Sanggup menerima bantuan kewangan dari kerajaan.
9. Berjaya menghabiskan pengajian Diploma dan bersedia untuk bekerja selepas tamat pengajian.

Syarat Kemasukan: 
SPM 3 Kredit (sebarang subjek)

Jika anda berminat dan bersedia memenuhi syarat di atas yang memenuhi syarat di atas, sila daftarkan diri anda dengan mengisi borang di bawah:

bit.ly/jommasukiptgroup1
bit.ly/jommasukiptgroup1
bit.ly/jommasukiptgroup1


Boleh terus dapatkan maklumat lanjut dari Pegawai Akademik kami di talian di bawah:

"Jadikan IMPIAN Anda Satu Kenyataan"

#JomMasukIPT
#ProjekBantuPelajarKeIPT

jommasukipt.com
www.edu4u.com.my

Diploma Biomedical Technology



Syarat Kemasukan 
SPM (Aliran Sastera) - 3 Kredit dengan 1 Kredit Subjek Sains & 2 Subjek lain
SPM (Aliran Sains) - 3 Kredit dengan LULUS mana-mana 2 Subjek Sains (Bio,Kimia,Fizik)


Keistimewaan Program
- Jaminan kerja selepas tamat belajar
- Minima SPM 3 kredit
- Diploma yang diiktiraf MQA
- Elaun sara diri sepanjang pengajian
- Baucer makan percuma
- Tiket penerbangan percuma
- Hostel percuma

Di atas ialah antara kelebihan yang JomMasukIPT berikan kepada semua pelajar kami yang mendaftar untuk Diploma Teknologi Biomedikal (Diploma Biomedical Technology) bersama kami.

Prospek kerjaya termasuklah:
- Saintis
- Pembantu Makmal
- Pensyarah
- Penyelidik
- Pembantuk Medikal

Berminat untuk menjadi salah seorang pelajar dalam bidang biomedikal? 
Boleh terus dapatkan maklumat lanjut dari Pegawai Akademik kami di talian di bawah:

"Jadikan IMPIAN Anda Satu Kenyataan"

#JomMasukIPT
#ProjekBantuPelajarKeIPT

jommasukipt.com
www.edu4u.com.my

Diploma Kejururawatan



Tahukah anda nisbah jururawat di Malaysia yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan ialah 1 jururawat untuk 200 orang penduduk Malaysia?
Dan tahukah anda nisbah itu masih belum dapat dicapai lagi?
Berminat untuk memulakan kerjaya jururawat anda dengan jaminan dari pihak Jom Masuk IPT?

Kelebihan kami berikan untuk pelajar kami:

Diiktiraf oleh MQA, JPA, KPT & KKM
Pendaftaran RM500 sahaja.
Kerja sambilan pihak IPT cari kan jika perlu.
Jaminan kerjaya dari pihak IPT selepas pelajar tamat pengajian.
Biasiswa dari pihak IPT untuk setiap pelajar yang mendaftar.
☆ Hostel PERCUMA sepanjang pengajian.
☆ Elaun sara diri RM1000 sepanjang pengajian.
☆ Baucher makan PERCUMA.
☆ Tiket penerbangan PERCUMA untuk pelajar dari Borneo


Pelajar berpeluang membina kerjaya di KPJ, Pantai Medical Centre, Hospital Colombia Asia, Sunway Medical Centre, Raffles Hospital, BP Healthcare Group, Tawau Specialist Hospital serta Mediviron.

Keistimewaan ini diberi kerana atas dasar rakan industri bersama. Tamat pengajian, terus sudah ada laluan kerjaya.


Berminat menyambung pengajian dengan kami?
Boleh terus dapatkan maklumat lanjut dari Pegawai Akademik kami di talian di bawah:

"Jadikan IMPIAN Anda Satu Kenyataan"

#JomMasukIPT
#ProjekBantuPelajarKeIPT


Selasa, 13 Februari 2018

Gabungan 3 Program Dalam Satu Diploma





NAMPAK MACAM SAMA KAN?

Tapi setiap kitchen tersebut semuanya di lokasi yang berbeza!
Gambar pertama - Kitchen di sebuah cruise mewah
Gambar kedua - Kitchen di sebuah restoran
Gambar ketiga - Kitchen di sebuah hotel 4 bintang

Etika dan tatacara untuk setiap kitchen pastinya berbeza mengikut lokasi dan keperluan.







GABUNGKAN 3 DALAM SATU DIPLOMA!

Kami beri gambaran antara "kelas" yang pihak IPT telah sediakan bagi pelajar yang berminat untuk mendaftar program diploma gabungan 
- kulinari
- hotel management
- event management

Pihak IPT menerapkan pembelajaran teori dan praktikal secara berganti - ganti. Jadi para pelajar tidak perlu risau dengan permintaan industri akan keperluan pengalaman kerja. Habis pengajian, dah ada pengalaman kerja dan pekerjaan pun dah menunggu. Yang lebih best, guna trial SPM 2017 pun dah boleh sambung belajar tau. 

Berminat dengan diploma kulinari?
Berminat dengan diploma pengurusan hotel?
Berminat dengan diploma pengurusan acara?

Digabungkan kesemua silibus di atas dalam satu diploma, DIPLOMA HOSPITALITI khas untuk memenuhi keperluan industri.







DAFTAR DIPLOMA KHAS DAN PILIH TEMPAT PRAKTIKAL DI LUAR NEGARA 

Graduan yang menamatkan pengajian akan berpeluang membuat Latihan Industri di luar negara seperti
- DUBAI
- CINA
- MACAU

Pihak IPT juga akan menanggung segala kos penginapan dan tiket kapal terbang ke sana. Dengan pengalaman praktikal di luar negara, masih ada majikan yang berfikir 2 kali untuk mengambil anda bekerja?


APA SYARAT MASUK PROGAM INI?

Dengan minima SPM 3 kredit sahaja anda layak untuk menerima kelebihan berikut:

- Diploma gabungan 3 elemen penting bidang hospitaliti (kulinari, pengurusan acara, pengurusan hotel)
- Elaun sara diri RM150 setiap bulan.
- Hostel (lengkap dengan peti ais dan dapur) percuma sepanjang pengajian.
- Pengangkutan pergi balik dari hostel ke IPT secara percuma.
- Pembelajaran teori dan praktikal yang selari (tidak membebankan pelajar)
- Jaminan kerjaya selepas tamat belajar.

Ingin menyambung pengajian dalam bidang hospitaliti?
Kami ada Diploma Khas Hospitaliti yang menggabungkan 3 perkara penting iaitu:

1. Kulinari
2. Pengurusan acara
3. Pengurusan hotel

Jika anda berminat dan bersedia memenuhi syarat di atas, sila daftarkan diri anda di link berikut: 

bit.ly/diplomakhashospitaliti

bit.ly/diplomakhashospitaliti
bit.ly/diplomakhashospitaliti


Hubungi Pegawai Akademik kami di talian di bawah untuk kosaltasi PERCUMA:

atau layari web JomMasukIPT 
jommasukipt.com 

Kami sedia membantu "Jadikan Impian ANDA Satu Kenyataan"

#JomMasukIPT
#ProjekBantuPelajarKeIPT

Visit Malaysia 2020


TAHUN MELAWAT MALAYSIA 2020











Menteri Pelancongan Malaysia, Dato' Seri Nazri Abdul Aziz tempoh hari ada melancarkan kempen Visit Malaysia 2020 ketika lawatan di Chiang Mai, Thailand. Kempen ini khasnya untuk menggalakkan kedatangan pelancong dari pelusuk dunia ke Malaysia, khas untuk menikmati keindahan panorama dan keunikan seni budaya tempatan.
SEKTOR PELANCONGAN & PERHOTELAN
Bayangkan apa akan terjadi pada sektor perhotelan dan perlancongan di dalam negara. Pasti akan berlaku keperluan pengusaha dan pekerja hospitaliti untuk menyambut baik kempen kerajaan ini, bukan?

DIPLOMA KHAS HOSPITALITI
Dengan menyambung pengajian Diploma Khas Hospitaliti, bukan sahaja anda terus boleh mengambil peluang keemasan dengan pelancaran Visit Malaysia 2020 dalam tempoh lagi 2 tahun, anda juga akan dapat menikmati suasana pembelajaran yang semua pelajar di Malaysia idamkan.

Elaun sara diri setiap bulan, hostel (kondominium fully-furnished) percuma, pengangkutan percuma, jaminan kerjaya, eh memang banyak lah kelebihan untuk pelajar yang nak mendaftar sekarang ni. Cumanya, kuota yang kami dapat peruntukkan sangat sangat terhad. 

Jangan lepaskan peluang keemasan ini!

Jika anda berminat untuk menjadi yang pertama untuk menggarap peluang ini, boleh terus daftarkan diri di link di bawah:
bit.ly/diplomakhashospitaliti
bit.ly/diplomakhashospitaliti
bit.ly/diplomakhashospitaliti

Hubungi Pegawai Akademik kami di talian di bawah untuk kosaltasi PERCUMA:


atau layari web JomMasukIPT 
jommasukipt.com 

Kami sedia membantu "Jadikan Impian ANDA Satu Kenyataan"


#JomMasukIPT

#ProjekBantuPelajarKeIPT

Selasa, 30 Januari 2018

5 SOALAN LAZIM TENTANG DIPLOMA BIOMEDIKAL



1) Encik, SPM saya cuma ada 3 kredit sahaja. Tapi saya minat sangat nak sambung diploma biomedikal. Boleh apply?
>>Syarat kemasukan bagi diploma biomedikal adalah minima 3 kredit dan lulus 1 subjek sains.


2) Biomedikal ni, belajar tentang apa ya encik?

>> Awak akan belajar tentang bio = life dan medical = perubatan. Belajar tentang hidupan, sel, anatomi badan, fungsi, penyakit, vaksin, virus dan macam - macam lagi. Bayangkan kerja saintis / ahli sains, itulah yang awak akan belajar.


3) Apa contoh subjeknya encik? Mudah nak faham tak?
>> Kalau minat dan ada usaha, pasti mudah buat kita. Antara contoh subjeknya termasuklah cell biology, human genetic, cytogenetic, microbiology, haematology, physiology, anatomy, immunology dan macam - macam lagi. Tak cuba tak tahu, dah belajar nanti jatuh cinta pula dengan biomedikal. Hihi.


4) Boleh kerja apa selepas tamat belajar nanti encik? Kat hospital je ke?
>>Kerja di hospital itu cuma satu cabang. Banyak tempat di Malaysia perlukan ahli biomedikal ni. Boleh juga kerja di makmal. Banyak makmal di Malaysia ni. Lab darah, lab transfusi, lab mikrobiologi, dll. Boleh kerja sebagai pembantu makmal, pensyarah, saintis, guru. Peluang kerja sangat luas. Ada juga kolej yang beri jaminan kerja pada semua pelajar yang berjaya tamatkan pengajian.


5) Contoh tugasan masa kerja bagaimana ya encik? Kena buat apa?
>> Sekiranya doktor ambil sampel penyakit, kita yang kena analisis dan keluarkan data. Itulah pentingnya biomedikal. Contohnya sel kanser. Kita perlu analisis dan keluarkan data yang diperlukan. Boleh juga bekerja dengan team biomedik untuk penemuan ubat yang baru. Contohnya, seorang pensyarah di sebuah IPT berjaya menggunakan halia hutan untuk merawat kanser payudara. Ada juga seorang senior master yang dapat buat vaksin HIV daripada penicillin, tapi x dikomersialkan secara meluas.

Anda berminat untuk menyambung pengajian diploma biomedikal?
Boleh terus daftarkan diri di link di bawah:

Sharekan post ini jika anda rasa bermanfaat, terima kasih.

PROGRAM "DIPLOMA TANPA SPM"



Tiada SPM atau GAGAL SPM Tapi Masih Layak Sambung Pengajian Sampai Diploma!
Betul, awak LAYAK melanjutkan Pengajian dalam Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) dalam bidang Teknologi Maklumat.

Apa Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) ?
Sijil Kemahiran Malaysia atau singkatnya SKM adalah program anjuran Kerajaan Malaysia yang dikelolakan oleh Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran Malaysia (Skills Malaysia) bertujuan membantu muda-mudi yang Tiada SPM atau GAGAL SPM untuk menyambung pengajian dalam bidang kemahiran terpilih dengan matlamat selepas tamat pengajian para pelajar Diploma SKM terus diserap kebidang pekerjaan yang terpilih. 

Pengajian dilaksanakan di kolej terpilih seperti College Vision yang berada di Kelana Jaya, Selangor, dengan memberikan keistimewaan seperti berikut: 

Keistimewaan Diploma SKM Teknologi Maklumat
● SIJIL KEMAHIRAN MALAYSIA TEKNOLOGI MAKLUMKAN (SKM)
● Sijil Kemahiran Malaysia (tahap 3 & 4- Diploma SKM)
● Belajar di Vision College, Kelana Jaya Selangor
● TAK ADA SPM pun layak mohonn
● Diberikan ELAUN RM400 setiap bulan sepanjang pengajian
● Tempoh Pengajian 2th 3bln
● Yuran Pengajian guna Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK) dibawah program » Skills Malaysia sepenuhnya
● Kerja diuruskan selepas tamat pengajian
● Tiket Penerbangan PERCUMA (pel Borneo sahaja)
● Cuma tinggal 50 tempat sahaja yg tinggal
● Warganegara MALAYSIA 18 th ke atas sahaja
● Tiket Penerbangan PERCUMA (pel Borneo sahaja)
● Yuran Daftar RM500 sahaja
● Diposit Asrama RM400 (akan dikembalikan selepas tamat pengajian)
● TEMPAT TERHAD ( CUMA ada 50 tempat sahaja SEKARANG) 

Apa yang awak akan pelajari dalam SKM Tahap 3 & Tahap 4?

SKM Level 3 (7 modules)
1. Computer System Set-up
2. Computer System Maintenance
3. Computer System Repair
4. Server Installation
5. Server Maintenance
6. Computer Network Connectivity set-up
7. Mobile Device Configuration

SKM Level 4 (6 Modules)
1. Server Configuration
2. Network Cabling Management
3. Computer Network Installation Management
4. Computer System security control
5. Computer System Maintenance management
6. Computer System & network procurement



Berminat boleh daftar SEKARANG di likn berikut;



Downlod APP JOMMASUKIPT dilink
bit.ly/AppsJomMasukIPT

HUBUNGI SAYA SEKARANG!
Call/PM/WhatsApp : AZIZAH
wasap.my/60196685229
wasap.my/60192415229